• Άδωνις Αντωνίου DDS

Μάθετε για την νέα μέθοδο καθαρισμού δοντιών


Καθοδηγούμενη θεραπεία Βιουμενίου

Τι είναι το βιουμένιο;

Το Βιουμένιο είναι μια οργανωμένη μορφή μικροβίων τα οποία συγκεντρώνονται κατά εκατομμύρια και προσφύονται πάνω στις επιφάνειες δοντιών που δεν καθαρίζονται ικανοποιητικά. Το Βιουμένιο είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας για τις νόσους των δοντιών όπως η τερηδόνα αλλά και των ούλων όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και η περιεμφυτευματίτιδα. Η χρόνια παρουσία των μικροβίων άρα φλεγμονής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης των νόσων του καρδιαγγειακού, του αναπνευστικού, αρθρίτιδας ή και σακχαρώδους διαβήτη.

Σε τι διαφέρει η καθοδηγούμενη θεραπεία βιουμενίου από τον παραδοσιακό καθαρισμό;

Παραδοσιακά ο καθαρισμός γίνεται με τη χρήση εργαλείων χειρός (ξέστρα) ή και συσκευή υπερήχων. Στη συνέχεια ακολουθεί η στίλβωση (γυάλισμα) των δοντιών με περιστροφικά εργαλεία όπως βουρτσάκια ή λαστιχάκια. Η μέθοδος αυτή είναι συχνά τραυματική και επίπονη άρα και αποτρεπτική για τον ασθενή να την επαναλάβει.

Η καθοδηγούμενη θεραπεία Βιουμενίου (ΚΘΒ) έρχεται να αλλάξει ριζικά τον επίπονο και τραυματικό αυτό τρόπο καθαρισμού. Πρόκειται για μια εξατομικευμένη μέθοδο για όλες τις ηλικίες που εισήχθηκε από την Ελβετική Οδοντιατρική Ακαδημία και την εταιρία EMS.

Το πρωτόκολλο αφαίρεσης του βιουμενίου διαφέρει σε κάθε ασθενή ανάλογα με τον τύπο, την ποσότητα της πλάκας ή τρυγίας (πέτρας) που έχει. Χρησιμοποιούνται συνδυαστικά ή και μόνα τους η σοδοβολή airflow και η συσκευή υπερήχων no pain της EMS. Με το τέλος της θεραπείας το στόμα είναι ελεύθερο πλάκας και τρυγίας με τρόπο εντελώς ατραυματικό και ανώδυνο. Επίσης, αφαιρούνται όλες οι χρωστικές (τσιγάρο, καφές, τσάι κλπ) και από τα πιο δυσπρόσιτα σημεία του στόματος. Τα δόντια επανακτούν την φυσική τους γυαλάδα και φαίνονται πιο φωτεινά. Σημαντικό μέρος της θεραπείας αποτελεί η εκπαίδευση του ασθενούς στη σωστή στοματική υγιεινή και ο προγραμματισμός επανεξέτασης αναλόγως των αναγκών του.

Δείτε το παρακάτω video για τη μοναδική σοδοβολή airflow.

#οικογενειακήοδοντιατρική

4804 προβολές0 σχόλια