• 'Αδωνις Αντωνίου

Εμφύτευμα ή γέφυρα;

Η απώλεια δοντιών είναι πολύ συνηθισμένη στο γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι το 69% των ενηλίκων μεταξύ 35 με 45 έχουν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι. Επίσης περίπου το 25% των ενηλίκων άνω των 75 ετών έχουν χάσει όλα τους τα δόντια. Όταν χάνεται ένα δόντι είναι πολύ σημαντικό να αντικαθίσταται για να παραμείνουν τα γειτονικά δόντια σταθερά. Η απώλεια δοντιών μπορεί επίσης να επηρεάσει το σχήμα του προσώπου τη μασητική ικανότητα και την ομιλία. Δύο από τις πιο κοινές μεθόδους αποκατάστασης χαμένων δοντιών είναι οι γέφυρες ή τα εμφυτεύματα.


Γέφυρες δοντιών.


Οι γέφυρες δοντιών είναι τεχνητά δόντια τα οποία συγκρατούνται από τα γειτονικά του ελλείποντος δόντια. Τα δόντια πρέπει να τροχιστούν κατά 1,5 με 2 χιλιοστά περιμετρικά. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα των γεφυρών έναντι των εμφυτευμάτων. Συνήθως κατασκευάζονται από μέταλλο-πορσελάνη ή ολοκεραμικό υλικό. Μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια. Η διάρκεια ζωής τους είναι κατά μέσο όρο 10 με 15 χρόνια. Προϋπόθεση για την κατασκευή γεφυρών είναι η ύπαρξη φυσικών δοντιών για να μπορέσουν να στηριχτούν. Περισσότερες πληροφορίες για τις γέφυρες θα βρείτε εδώ.


Εμφυτεύματα δοντιών.


Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες όπου μπορούν να στηρίξουν στεφάνες (θήκες) ή γέφυρες. Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα υλικό που έχει την ικανότητα να ενσωματώνεται με το οστό της γνάθου. Με τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούμε να αποκαταστήσουμε την έλλειψη ενός, μερικών ή και όλων των δοντιών. Μπορούμε να στηρίξουμε σταθερές αποκαταστάσεις όπως θήκες και γέφυρες ή κινητές όπως επένθετες οδοντοστοιχίες (μασέλες). Περισσότερες πληροφορίες για τα εμφυτεύματα δοντιών θα βρείτε εδώ.Πώς να επιλέξω μεταξύ εμφυτεύματος και γέφυρας;


Ο οδοντίατρος σας είναι ο καταλληλότερος να σας συμβουλέψει για το ποια λύση είναι καλύτερη για εσάς. Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι η γενική υγεία, ο αριθμός των προς αποκατάσταση δοντιών, ο χρόνος και το κόστος θεραπείας.Γενική υγεία.


Ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιαγγειακά (π.χ πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό), μεταβολικά (π.χ αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης), βαρείς καπνιστές θα πρέπει να αναζητούν τις λιγότερο επεμβατικές θεραπείες καθώς η επουλωτική τους ικανότητα είναι μειωμένη και είναι αυξημένη η πιθανότητα επιπλοκών τόσο κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων όσο και κατά την περίοδο επούλωσης.


Αριθμός των ελλειπόντων δοντιών.Εάν τα ελλείποντα δόντια είναι σε σειρά και πολλά σε αριθμό τότε η γέφυρα ίσως να μην είναι η καταλληλότερη λύση καθώς τα δόντια στηρίγματα μπορεί να μην επαρκούν για τη συγκράτηση μιας τόσο μεγάλης γέφυρας. Σε τέτοια περίπτωση προτιμόνται τα εμφυτεύματα δοντιών για τη στήρηξη γέφυρας. Για παράδειγμα εάν σε ασθενή λείπουν τρία δόντια στη σειρά τότε μπορύν να τοποθετηθούν δυο εμφυτεύματα που θα στηρίξουν μια γέφυρα τριών δοντιών.


Κόστος.


Το κόστος των εμφυτευμάτων τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με παλιότερα. Πλέον το κόστος αποκατάστασης ενός δοντιού με εμφύτευμα είναι παραπλήσιο με αυτό της γέφυρας. Βέβαια το κόστος μεταβάλλεται ανάλογα με τον αριθμό των ελλειπόντων δοντιών και τα είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί. Το κάθε περιστατικό και κάθε στόμα έχει τις ιδιαιτερότητες του γι’ αυτό θα ήταν αυθαίρετο να δοθεί το κόστος θεραπείας μέσα από ένα άρθρο ή απλά από μια ακτινογραφία. Ο οδοντίατρος θα πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα από την λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, την ανάλυση της σύγκλησης, την κλινική εξέταση και τον κατάλληλο απεικονιστικό έλεγχο για να μπορέσει να είναι σε θέση να κοστολογήσει τη θεραπεία.


Συμπερασματικά.


Οι γέφυρες και τα οδοντικά εμφυτεύματα δοντιών είναι δυο καλές λύσεις για την αντικατάσταση χαμένων δοντιών. Το κόστος των γεφυρών ειδικά όταν πρόκειται για μεγαλύτερες αποκαταστάσεις είναι μικρότερο από αυτό των εμφυτευμάτων αλλά σε βάθος χρόνου αυτό αλλάζει καθώς τα εμφυτεύματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ενώ οι γέφυρες κατά μέσο όρο διαρκούν 10 με 15 χρόνια.


Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε μας στο 2106747341 ή κλείστε ραντεβού online και θα χαρούμε να σας λύσουμε όλες τις απορίες.
53 προβολές0 σχόλια